The Challenge:

This 34,000 sq ft building in the heart of Fitrovia was bought for £55m in August 2015 from the BA Pension Fund and had also been occupied by the BBC. It presented an opportunity to develop something that offered Kier staff new ways of working, where people felt inspired and communication and collaboration were encouraged.

It was also a fantastic and unique opportunity for a number of Kier businesses to collaborate in creating this showcase building and an opportunity for teams engaged with the consultants to challenge requirements and find cost effective solutions to deliver an environment where Kier's staff want to work. The challenge was exacerbated by the fact the building had restricted access and was positioned in the heart of central London.

The Solution:

Before any decisions were made several workshops were held to discuss details, samples, mock-ups etc. With the help of BIM, staff were able to get a real sense of what the building would look like via a 3D walk-around, allowing early approval of what were new and modern concepts.

This form of collaboration and forward-thinking ensured a space was created that offered an open-door policy, accompanied with cellular offices and a board room - all ensuring that Kier’s employees felt welcome.

The refurbishment elements saw the teams sand blast and shot blast the building, increase the overall space with a whole new floor, as well as extending the lower ground and ground floors.

The Impact:

The completed building offers five floors of modern, rustic feel space; including exposed services, efficient cooling systems and intelligent meeting room facilities, designed specifically for Kier. Developed, built and maintained by, and for the Kier Group, the building was sold to Standard Life Investments in June 2017 for £87.4m (six-months prior to practical completion).

Kier moved into the new building in February 2018, following the 100-week programme. The building is designed specifically to open-up channels of communication and support Kier’s collaborative way of working.

Having multiple business units in one office, and the entire Kier Property division on one floor; communication has improved and also assisted with the implementation of embedding the company’s enthusiastic ethos.

The warm reception and club space areas also motivate visitors to work as normal, with many choosing to stay even after their appointment has finished.

View more projects

Every project we deliver is an opportunity for us to bring our unique thinking to solve problems, innovate and collaborate with our clients and beyond.

Our Projects >