The Challenge:

Cherwell District Council were looking to build a new office building to accommodate up to 125 people.  The building would be built to stringent environmental requirements and would incorporate a carbon neutral design, delivered to both the Passivhaus ‘Plus’ standard and a BREEAM ‘Excellent’ certification.

Kier were contracted through the Scape National Minor Works framework.

The Solution:

A wide range of sustainability features were implemented into the building in order to meet stringent Passivhaus ‘Plus’ criteria and a BREEAM ‘Excellent’ certification.

The building was well insulated to reduce heat loss during the winter.  Furthermore through combining natural and mechanical ventilation, the building kept air fresh during warmer months.

Solar panels were installed on the building’s roof, helping to reduce energy consumption and lowering running costs.

The Impact:

Through the unique design of the building and the integration of a range of sustainability features, a Passivhaus ‘Plus’ standard was achieved alongside a BREEAM ‘Excellent’ certification.  This has been the first non-domestic building in the UK to achieve the Passivhaus ‘Plus’ standard.

The building provides workspace for local businesses and residents, particularly in the eco construction and environmental goods and services, providing a central hub and flexible work space.

" All the Kier team assigned to the project have been focused on delivering quality. This is evident in the collaborative approach enjoyed in project team meetings. Along with the finish of the building, the quality approach is further evidenced by the submissions for both BREEAM and Passivhaus, as well as positive audits by the Considerate Constructors scheme. "
Jonathan MacWilliam Cherwell District Council

View more projects

Every project we deliver is an opportunity for us to bring our unique thinking to solve problems, innovate and collaborate with our clients and beyond.

Our Projects >