The Challenge:

Procured through the North West Construction Hub (NWCH), St Julie’s Catholic High School is a new build, steel frame, 4-storey, 3 block pavilion structure, connected by glass walkway. Built in the grounds of the original school, which was demolished in phase 2, the school would cater for 1,110 students, providing teaching space, a performing arts theatre and a chapel.

The energy efficient school was constructed on a congested live site on the edge of a conservation area, initiating a 7,000-strong petition against the new school from the local community. Concerns regarding the access point in/out of site created delays in the planning stage of the project, resulting in an exceptionally tight programme which needed to be achieved to ensure delivery in time for the new school term.

The Solution:

Live school: The new school was to be constructed within 2 metres of the original. We worked closely with the senior management team to ensure safe delivery, achieving zero AIR.

Conservation area: Due to the sensitive nature of the build with political and ecological concerns, we worked with the school and Liverpool City Council to alleviate local residents’ concerns. Four open evenings were held to relay information about the project and dispel any misconceptions. With input from specialist advisory services, the team implemented environmentally sympathetic solutions and won over the support of the community.

Programme: To ensure the project schedule was achieved, the whole design process and parallel pre-construction planning, had to be undertaken within 2 months. This was achieved successfully through specialist-led, Lean Planning workshops. We presented the target dates, then collaboratively developed solutions to improve the programme. Further surveys, reports and enhancements were fast tracked during this period to reduce risks and provide cost certainty. This allowed the school to decant into their new building 4 weeks early (supported by a team of 12 Kier staff), giving staff time to set up and familiarise with new surroundings, in time for the start of the new term.

The Impact:

Social value generated on this project included:
• £353,145 social return on investment
• 26 apprenticeships
• 13 jobs created
• 96% local spend (exceeding Liverpool City Council’s target of 85%) including 86% of suppliers within Liverpool
• 6 work experience placements
• £500 raised for St Julie’s through the supply chain, allowing the team to complete sculptural works to the new chapel
• Sponsoring a team of young people to participate in the ‘Engineering Education Scheme’ (EES) - a six-month consultancy-led company project for 4-6, Year 12 students, studying science and/or maths

Environmental impact included:
• 125 trees planted and creation of a Peace Garden which included a further 15 olive trees
• 87.7% waste diverted from land fill
• Carbon reduction through engaging 86% of suppliers from within Liverpool

" This is a wonderful story of how your team has gone above and beyond your normal duty to serve a key member of the local community who in turn supports people in some of the most challenging times of their lives. To do this whilst delivering a time pressured project like St Julie’s is extremely commendable to say the least. A big thank you from me to all of you for your work on this. "
Jabu Chowdhury Project Manager Liverpool City Council

View more projects

Every project we deliver is an opportunity for us to bring our unique thinking to solve problems, innovate and collaborate with our clients and beyond.

Our Projects >