The Challenge:

This was Gloucestershire County Council’s first development venture to find a way of generating income from assets. Quayside house was an outdated, lightweight building, with cellular offices and two courtyards. It was demolished when Kier were next door refurbishing Shire Hall. GCC approached Kier to work on a business case for generating income, from a blank piece of paper, after securing two anchor tenants, GP practices Severnside and GHAC (Gloucester Health Access centre), a move which was essential to the development. Kier worked with the tenants and GCC to understand their requirements, the conformities of GP standards and strategies to achieve BREEAM ‘Excellent’ for the medical facilities.

Additional challenges came from the potential of Archaeological implications, satisfying the requirements of local planners for a link to Gloucester’s heritage and the delivery of the project through the Covid-19 pandemic.

The Solution:

A grant was obtained for the maximum number of solar photovoltaic (PV) panels on the roof and air handling units, a wet system, air conditioning and natural ventilation were installed.  ‘Excellent’ was achieved through BUCKL heat/cooling calculations; the building was designed for an air test of 3 but achieved 2. Electric car charging points, secure bike stores, and bat and bird boxes incorporated into the façade also added to maximum credits.

The original city wall ran under the line of Quayside house and the team needed to minimise the impact of the cost/time implications of Roman and Medieval archaeology. After surveys of the original piled foundations and extensive testing for subsidence, including static load testing, the decision was made to reuse the old foundations and design the light-weight super structure of the new build around the existing grid loadings. 

During the pandemic, construction carried on with the team embracing the virtual world, and remote supervision coming from the webcam installed on Shire Hall.

The Impact:

Gloucester now has a first-floor modern medical centre where patients can park. The building also houses a pharmacy on the ground floor, and an occupational health department.

The second floor consists of four different-sized shell and core letting demises each with meeting rooms and facilities, with access directly from the ground floor.

With Covid-19 implications GCC rethought the sizing of the premises and decided to further divide areas with flexible folding, sound-proof partitions which gives capacity to go from 4 to 7 areas, without compromising access control, fire and security.

Kier worked with the design team and planners on a proposal which reflected the historical industrial background of Gloucester docks. They spent time understanding the planner’s ideas to arrive at optimum solutions for design and build. The resulting contemporary ‘blue’ brick and irregular roof ‘Sawtooth’ scheme fits the area perfectly.

" “I am delighted that this new health centre is now complete. It will be able to provide a high-quality service to the people in the city of Gloucester, and is part of the wider regeneration in the area. Council funding has helped to make this project happen and it has been completed despite the difficulties posed by the COVID-19 pandemic.” "
Cllr Tim Harman Cabinet member public health and communities Gloucestershire County Council

View more projects

Every project we deliver is an opportunity for us to bring our unique thinking to solve problems, innovate and collaborate with our clients and beyond.

Our Projects >